Back to Federal guidance

Backup alarms on industrial trucks at maritime worksites

Summary A maritime employer asked whether powered industrial trucks needed backup alarms. OSHA said the cited maritime and general industry rules did not expressly require an alarm, but existing alarms could not be disabled and serious backing hazards could support a general-duty citation.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-06-10
Date issued
June 10, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 10, 1993

Mr. Robert B. Parrish
Taylor, Moseley & Joyner
Attorneys and Counselors at Law
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Parrish:

The following information is in response to your letter of May 4, 1993, to Mr. Raymond Donnelly regarding back-up alarms on [powered] industrial trucks. We agree that back-up alarms are not specifically addressed in the regulations of 29 CFR parts 1910 - General Industry, 1917 - Marine Terminals, or 1918 - Longshoring. Back-up alarms are required on certain vehicles in 29 CFR Part 1926 - Safety and Health Regulations for Construction.

Please be advised that there are two Maritime regulations, 29 CFR 1917.43(c)(5) and [29 CFR 1918.65(f)], that prohibit removal or disconnection of safety devices on [powered] industrial trucks. Thus, if the [powered] industrial truck is equipped with a back-up alarm, the alarm cannot be removed or made inoperative.

It is possible to cite an employer under the general duty clause if employees are exposed to serious injury from a backing [powered] industrial truck. There are various ways to prevent exposure like a signalman or a back-up alarm depending on the situation.

Concerning your request for a formal interpretation of the General Duty Requirements, please note we have attached a chapter from OSHA's [Field Inspection Reference Manual] which provides detailed guidance on the elements necessary to prove a 5(a)(1) violation of the general duty clause.

We hope this information provides your client with a better understanding of OSHA's Maritime Regulations.

Sincerely,

Roy F. Gurnham, Esq., P.E., Director
[Directorate of Maritime Enforcement]

Enclosure

[Correction 6/2/2005]

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace