Back to Federal guidance

Revised first-aid response times for construction sites

Summary A construction employer asked how near medical help needed to be. OSHA revised its earlier answer, saying first aid should begin within three to four minutes where life-threatening injuries were foreseeable and that up to 15 minutes might be appropriate in other circumstances, depending on the site.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-06-02-0
Date issued
June 2, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. This letter expressly revises OSHA’s October 23, 1992 response to the same requester.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. This letter expressly revises OSHA’s October 23, 1992 response to the same requester. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 2, 1993

Ms. Diane Nix
Griffin Construction Company
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Nix:

This is in further response to our letter of October 23, 1992 in which we answered your August 14, 1992 letter requesting the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) to clarify the requirements in 29 CFR 1926.50.

Since our October response, we have had occasion to revisit the question and have revised our position with respect to the maximum response times. A maximum limit of fifteen minutes is now recognized by OSHA as appropriate. However, conditions at each workplace must be evaluated when a first aid program is developed to ensure that it is adequate to meet anticipated needs. For example, the first aid program requirements for a construction workplace will differ from those for an office environment such as at a home office.

Where a medical facility is near the workplace, 29 CFR 1926.50(a) requires the employer to insure the following:

a. In areas where accidents resulting in suffocation, severe bleeding or other life threatening injury or illness can be expected, a 3 to 4 minute response time is required. In other circumstances, i.e., where a life-threatening injury is an unlikely outcome of an accident, a longer response time of up to 15 minutes is acceptable.

b. If employees work in areas where emergency transportation is not available, the employer must make provisions for acceptable emergency transportation.

We apologize for any inconvenience our earlier letter may have caused you.

If you have any questions, please contact either myself or Mr. Dale Cavanaugh of my staff at (202) 219-8136.

Sincerely,
Roy F. Gurnham, Esq., P.E.
Director
Office of Construction and Maritime
Compliance Assistance

[Earlier OSHA letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace