Back to Federal guidance

Generic safety data sheets for fertilizer mixtures

Summary A consultant asked whether fertilizer makers needed a separate material safety data sheet for every nutrient combination. OSHA said a generic sheet could cover mixtures with the same hazards if it met the Hazard Communication Standard’s content requirements. OSHA referred a separate environmental reporting question to EPA.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-05-07
Date issued
May 7, 1993
Status
Active
OSHA marks the posted letter corrected on December 6, 2024.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 7, 1993

Mr. Jere D. Kimmel
Regulatory Management Associates, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Kimmel:

This is in response to your inquiry of April 14, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200.

Your first concern addresses the Superfund Amendments and Reauthorization Act (SARA) Title III reporting requirements, which is under the Environmental Protection Agency's (EPA) jurisdiction and can be better addressed by the EPA. You may write to your Regional EPA Office at:

EPA Region 7
726 Minnesota Avenue
Kansas City, Kansas 66115
(913) 551-7000

or call the EPA RCRA/Superfund/UST hotline at the following number: 1-800-424-9346.

Your second question addresses the suitability of a generic material safety data sheet (MSDS). As you are probably aware, the requirements for MSDSs are found in paragraph (g) of 29 CFR 1910.1200. MSDSs must be developed for hazardous chemicals used in the workplace, and must list the hazardous chemicals that are found in a product in quantities of 1% or greater, or 0.1% or greater if the chemical is a carcinogen. The MSDS does not have to list the amount that the hazardous chemical occurs in the product.

Therefore, a single MSDS can be developed for the various combinations of K, P and N in your fertilizer, as long as the hazards of the various fertilizer mixtures are the same. This "generic" MSDS must meet all of the minimum requirements found in 29 CFR 1910.1200(g), including the name, address and telephone number of the responsible party preparing or distributing the MSDS who can provide additional information.

We hope this information is helpful. If you have any further questions please contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].

Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace