Back to Federal guidance

Wood dust sampling and cyclone use

Summary A public health researcher questioned a sampling instruction for wood dust. OSHA said the reference to respirable sampling was a typographical error, corrected its information system, and added a note against cyclone use. The letter also described a recently vacated exposure limit.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-04-22
Date issued
April 22, 1993
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 22, 1993

Gregory R. Wagner, M.D.
Centers for Disease Control
National Institute for Occupational
Safety and Health-ALOSH
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Wagner,

Thank you for your concern regarding wood dust sampling by OSHA expressed in your letter of March 22, 1993. The reference to respirable sampling in the written record was a typographical error. We have never recommended respirable sampling for wood dust for precisely the reasons you cited in your letter. The correct information in the OSHA Computerized Information System (OCIS) reflects the appropriate reference to total dust sampling. As a result of your letter we added a notation specifically to indicate that no cyclone should be used.

For your information, the IMIS code W103 cited was entered for our standard 29 CFR 1910.1000 Table Z-1-A, in place between 1 March 1989 through 22 March 1993. The standard in this table was 5 mg/m(3) total dust, 10 mg/m(3) STEL (total dust). This standard was vacated and the current standard is 15 mg/m(3) total dust cited in 29 CFR 1910.1000 table Z-3 Inert or Nuisance Dust.

Thanks again for your concern. Should you have any further issues do not hesitate to contact me.

Sincerely,
Floyd A. Madsen
Director

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace