Back to Federal guidance

Guarding tabletop centrifuges

Summary A device maker asked whether machine guarding provisions applied to tabletop centrifuges. OSHA said a specific rotating barrel provision did not apply, but the general guarding rule covered hazards from rotating parts or points of operation. It suggested an interlock as one effective guard.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-04-15
Date issued
April 15, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 15, 1993

Ms. Ellen Babcock, Regulatory Safety
and Environmental Specialist
Becton Dickinson
Primary Care Diagnostics
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Babcock:

This is in response to your letter of January 4, and to your telephone conversations of February 4 and March 5, with Mr. James C. Dillard, a member of my staff, in which you requested an interpretation of whether the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) 29 CFR 1910.212 standards apply to tabletop centrifuges that are designed for use in physicians' offices and laboratories.

During the telephone conversations, Mr. Dillard informed you that the specific standard at 1910.212(a)(4) does not apply to tabletop centrifuges, and that there are no OSHA standards written specifically for tabletop centrifuges. This letter is written to confirm the information provided by Mr. Dillard. Although such machines are not specifically mentioned in the machine-guarding regulations and are not covered by the particular provision at 1910.212(a)(4), the general provision at 1910.212(a)(1) does cover hazards created by rotating parts or the point of operation. Accordingly, centrifuges that present such hazards must comply with the provisions of .212(a)(1), (a)(2), and (a)(3). An interlock would seem to be the most effective type of guard for this situation, although under the general provision other types of guarding may be used provided they meet the requirement of being "designed and constructed [so] as to prevent the operator from having any part of his body in the danger zone during the operating cycle".

If we can be of further assistance, please feel free to contact Mr. Dillard.

Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace