Guarding protruding rebar against impalement
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
March 18, 1993
Mr. Marvin J. Ford II
Special Programs Manager
Industrial Enterprises, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Ford:
This is in response to your January 25 letter requesting an interpretation of the Occupational Safety and Health Administration standard that addresses guarding against the hazard of impalement by protruding reinforcing steel (29 CFR 1926.701(b)).
With regard to the distance reinforcing steel can protrude before guarding is required, please be advised that rebar of any length must be guarded when there is the hazard that an employee could fall onto the bar and be impaled (skin pierced).
If we can be of any further assistance, please contact me or Mr. Dale Cavanaugh of my staff at (202) 219-8136.
Sincerely,
Roy F. Gurnham, Esq., P.E.
Director
Office of Construction and Maritime
Compliance Assistance
[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace