Back to Federal guidance

Engine cut off switch for an elevated work platform

Summary An equipment company asked whether an employee on an elevated work platform needs an engine cutoff switch on a powered industrial truck. OSHA said the switch is required when the truck has controls that rise with the lifting carriage or forks. It is not required when the truck has no such elevating controls.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-03-17-0
Date issued
March 17, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

March 17, 1993

Mr. Duane L. Dobbert
Vice President
T & S Equipment Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Dobbert:

Thank you for your inquiries of October 27, 1992, addressed to the U. S. Department of Labor, Occupational Safety and Health Administration (OSHA) offices in Hartford, Connecticut, Anchorage, Alaska and Boise, Idaho, requesting an interpretation of the OSHA standard at 29 CFR 1910.178(m)(12)(ii) and its application to an engine cut-off switch for an employee on an elevated work platform. Your letters were forwarded through two of our Regional Offices to this office for response. Please accept our apology for the delay in responding.

The OSHA standard in question requires that when a powered industrial truck is equipped with vertical only, or vertical and horizontal controls elevatable with the lifting carriage or forks for lifting employees, it must be provided with a means whereby the employee(s) on the platform can shut off power to the truck.

When the powered industrial truck is not equipped with controls elevatable with the lifting carriage or forks, a cut-off switch for personnel on the platforms is not required.

We appreciate your interest in employee safety and health. If we can be of further assistance, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace