Back to Federal guidance

Coast Guard authority over housing on fish processors

Summary A regional office asked whether OSHA could apply temporary labor camp housing rules to floating fish processors. OSHA said the Coast Guard governed vessel living spaces, removed that subject from a draft OSHA jurisdiction directive, and instructed staff to refer housing hazards on those vessels to the Coast Guard. It reaffirmed that OSHA's temporary labor camp standard did not apply to marine vessels.
Document
Federal guidance
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-02-26
Date issued
February 26, 1993
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 26, 1993

MEMORANDUM FOR: JAMES W. LAKE
Regional Administrator

FROM: ROGER A. CLARK, Director
Directorate of Compliance Programs

SUBJECT: Application of 29 CFR 1910.142 to Housing on Floating
Fish Processors and Barges

REFERENCE: (a) Memorandum for Leo Carey, Director, Office of Field Programs, from James W. Lake, RA, Region X, dated March 11, 1992

This is in response to your subject memorandum which was dated December 7, 1992.

The inclusion of the "number of persons per living space" into the draft directive concerning OSHA/Coast Guard jurisdiction over vessels was in response to reference (a), which listed areas not addressed by Coast Guard regulations where OSHA has regulations or specific hazards which Region X has traditionally enforced under the Region X LEP for Floating Seafood Processors by citing the general duty clause. Recent discussions with the U.S. Coast Guard Headquarters (MVI-4/MVP) in Washington, DC, confirm that the Coast Guard applies 46 U.S.C. Chapter 111, Section 11101 requirements for the "accommodations for seamen" to any vessel of 100 or more gross tons. The applicable definition of seamen for this requirement is, "an individual (except scientific personnel, a sailing school instructor, or a sailing school student) engaged or employed in any capacity on board a vessel." Therefore, living spaces on fish processing vessels, including floor-space square footage and window requirements, is a matter under the cognizance of the Coast Guard.

The draft directive on OSHA/USCG jurisdiction over vessels has been modified and will not include reference to the living spaces of the vessel as an area which is enforceable by OSHA.

Consistent with longstanding policy, OSHA's Temporary Labor Camp standards contained in 29 CFR 1910.142 do not apply to marine vessels. Any hazards noted by CSHO's related to living spaces on fish processing vessels will be referred in writing to the Coast Guard.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace