Back to Federal guidance

Spirometry tubing and bloodborne pathogen exposure

Summary A medical equipment supplier asked whether spirometry tubing had to be sterilized under OSHA's bloodborne pathogens rule. OSHA said ordinary saliva outside dental procedures was not covered unless visibly or reasonably expected to be contaminated with blood, so the tubing generally did not pose an employee bloodborne hazard. Blood-contaminated tubing did require decontamination.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-02-16-2
Date issued
February 16, 1993
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 16, 1993

Mr. Barry J. Preston
Product Manager
Schiller America
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Preston:

This is in response to your letter of August 31, 1992, requesting clarification of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens". We apologize for the delay in this response.

Specifically, you inquired about the sterilization of spirometry tubing between patients and whether your sterilization procedures were adequate. You, however, are operating under an incorrect belief that "saliva is considered as a potentially infectious material in the bloodborne pathogens law". The definition of "other potentially infectious materials" includes saliva in dental procedures as well as any body fluid that is visibly contaminated with blood. Saliva that is not the product of a dental procedure or which is not visibly contaminated with blood (or for which it would not be reasonable to anticipate that it could be contaminated with blood) would not be considered to be a potentially infectious material and would, therefore, not be covered under 29 CFR 1910.1030.

In general, OSHA does not believe that spirometry tubing presents a bloodborne pathogens hazard to employees. The recommendations of the Joint Council of Allergy and Immunology that the tubing be sterilized between patients is sound public health policy but does not fall within OSHA's jurisdictional mandate to protect the health and safety of employees. If employees were to handle tubing which was contaminated with blood or other potentially infectious materials, decontamination by means of bleach or an EPA-registered disinfectant would be necessary.

We hope this information is responsive to your concerns and thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace