Back to Federal guidance

Approval requirements for electrical conductors and equipment

Summary A lawyer asked how OSHA’s electrical equipment approval rule involves nationally recognized testing laboratories. OSHA said electrical conductors and equipment used to safeguard employees must be approved or acceptable under 29 CFR 1910.399. It provided existing policy documents and an NRTL list for identifying equipment that meets the rule.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-02-09-1
Date issued
February 9, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 9, 1993

Mr. David G. Sarvadi
Law Offices of Keller and Heckman
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Sarvadi:

This is in response to your December 24, 1992 letter to Mr. Joseph Pipkin in the Directorate of Safety Standards Programs in the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Your letter, which was forwarded to this Directorate for response, requested OSHA documentation of interpretations of the 29 CFR 1910.303(a), that is approval requirements for electrical conductors and equipment with respect to involvement of a national recognized testing laboratory (NRTL). We apologize for the delay in responding.
Electrical "conductors" and "equipment" must be "approved", that is, "acceptable", as defined 29 CFR 1910.399 for the safeguarding of employees in the workplace. Please find enclosed OSHA policy and guidance documents, which are readily and publicly available, on NRTL accepted, certified, listed, labeled or otherwise-determined-to-be-safe electrical conductors and equipment used in the workplace.

Also enclosed is a current list of NRTL's which meet 29 CFR 1910.7 requirements. The kinds of electrical conductors and equipment which must be approved for use in the workplace can be determined more specifically through communication with the NRTL's.

Sincerely,
Roger A. Clark,
Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace