Back to Federal guidance

Handling sterile and contaminated medical instruments in operating rooms

Summary An operating room director asked whether OSHA forbids passing sharp instruments directly between staff. OSHA said the bloodborne-pathogens standard does not regulate sterile instruments, so traditional hand-to-hand passing of them is allowed. For contaminated sharps, it described using a designated tray or other sharps zone as a work practice and training the surgical team on that procedure.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-02-05-0
Date issued
February 5, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 5, 1993

Lesa Stone, R.N., C.N.O.R.
Director Operating Room Services
University Medical Center
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Stone:

This is in further response to your letter of October 12, addressed to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) Area Office in Lubbock, Texas. You requested an interpretation of 29 CFR 1910.1030, the "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens" standard. Your letter was referred to this office and we apologize for the delay in this response.

You referred to information provided to you during the national conference of American Operating Room Nurses. You wrote that one speaker stated that the OSHA standard prohibits "any hand-to-hand passing of any instrument that has a sharp point or edge." This statement is not correct mainly because OSHA does not regulate the management of uncontaminated instruments or sharps. Since they are sterile, they do not present a bloodborne pathogens transmission hazard. For this reason, the protocol of allowing the scrub nurse to pass the surgeon sterile instruments using the traditional hand-to-hand process is not precluded by the standard.

The standard does address the cleaning and reprocessing of contaminated reusable sharps in paragraph (d)(4)(ii)(E) which prohibits their storage or processing in a manner that requires employees to reach by hand into the containers where these sharps have been placed. The intent here is to avoid situations in which employees cannot see and safely handle contaminated sharps, thereby exposing them to the risk of percutaneous injury.

The standard also requires the adoption of engineering controls and work practices in order to minimize employees' exposure to blood or other potentially infectious materials. The "sharps zone" which you suggest in your letter is a work practice which may be used during the "pass back" when the surgeon is returning a now contaminated sharp instrument such as a scalpel or suture needle. This "sharps zone" could involve placing the contaminated instrument on a tray in order to eliminate the hand-to-hand passing which may result in needlesticks to the nurse with a contaminated instrument. This work practice should be addressed in the employer's exposure control plan and the entire surgical team must be familiarized with it through training in order to avoid injuries (e.g., a verbal cue could be used so that the scrub nurse is not retrieving a contaminated instrument at the same time as the surgeon is attempting to deposit an additional one).

We hope this information is responsive to your concerns and we would appreciate your sharing this information with the speaker in question. Thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Roger A. Clark,
Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace