Back to Federal guidance

Ammonia solutions covered by the Process Safety Management standard

Summary A chemical company asked whether the Process Safety Management listing for ammonia solutions above 44 percent by weight also covers ammonium chloride or ammonium bisulfite solutions. OSHA said the listing applies only to ammonia-water solutions, not those ammonium compounds.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-02-03-0
Date issued
February 3, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 3, 1993

Mr. Michael Townley, Manager
Safety and Regulatory Affairs
Fuji Hunt Photographic Chemicals, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Townley:

This is in response to your October 19, 1992, letter requesting an interpretation of the Process Safety Management (PSM) standard at 29 CFR 1910.119. Please accept our apologies for the delay in responding.

Your question was:

With respect to the chemical listed in Appendix A as "Ammonia solutions (>44% ammonia by weight): "Does this listing include solutions of ammonium compounds such as ammonium chloride or ammonium bisulfite solutions, or does it refer only to ammonia-water solutions?

Our answer is:

The referenced listing includes only ammonia-water solutions and does not apply to ammonium chloride or ammonium bisulfite solutions.

Thank you for your interest in occupational safety and health. If we may be of further assistance, please contact us.

Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace