Back to Federal guidance

HAZWOPER coverage of clean support-zone staff

Summary A hazardous waste site employer asked if administrative employees in a monitored clean support zone needed HAZWOPER training. OSHA said they were outside the rule under the described facts because they did not enter contaminated areas, perform waste operations, or face exposure, but they still needed evacuation training. The published letter notes a 2003 correction.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-01-26-5
Date issued
January 26, 1993
Status
Active
OSHA marks the published text corrected on April 15, 2003.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 26, 1993
Warren Houseman
Manager, Health and Safety
IT Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Houseman:
This is in response to your inquiry of December 17 concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response (HAZWOPER) regulation, 29 CFR 1910.120.
Your question concerns clarification on the application of the HAZWOPER standard to support zone personnel at a CERCLA thermal destruction site. The standard states in paragraph (a)(1) that employees involved in hazardous waste operations are covered by the standard "unless the employer can demonstrate that the operation does not involve employee exposure or the reasonable possibility of employee exposure...."
Since, as you state in your letter, these support zone personnel are administrative staff who do not enter contaminated areas, are not involved in hazardous waste operations, and are not exposed to hazardous substances (based on the results of daily monitoring), OSHA concurs that they are not covered by the standard and the training requirements of 29 CFR 1910.120 do not apply. An evacuation plan is required under 29 CFR [1910.38] and these personnel must be trained in evacuation procedures.
We hope this information is helpful. If you have any further questions please contact the [Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].
Sincerely,
Roger Clark,
Director
[Directorate of Enforcement Programs]

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

[Corrected 4/15/03]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace