Back to Federal guidance

Disinfectants for blood-contaminated surfaces

Summary A disinfectant supplier asked what products met OSHA's bloodborne pathogens decontamination rule. OSHA said EPA regulated product registration, while OSHA required an appropriate disinfectant for contaminated items and surfaces. It identified EPA-registered tuberculocidal products and specified diluted household bleach as acceptable at the time.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-01-26-1
Date issued
January 26, 1993
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 26, 1993

Ms. Barbara J. Stude
Customer Service
Metrex Research Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Stude:

This is in response to your letter of August 27, 1992, and will serve as written confirmation to information provided to you by phone from this office. We apologize for the delay in this written response.

The U.S. Environmental Protection Agency is the governmental agency which is responsible for overseeing the registration of sterilants, tuberculocidal disinfectants, and anti-microbial products. A list of registered products may be obtained by contacting their anti-microbial hotline at (800) 447-6349. Under 29 CFR 1910.1030, the Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens standard, the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) requires that contaminated items and surfaces be decontaminated with an appropriate disinfectant. EPA-registered tuberculocidal disinfectants and solutions of 5.25 sodium hypochlorite (household bleach) diluted between 1:10 and 1:100 with water are considered appropriate for this purpose.

We hope this information is responsive to your concerns and thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Roger A. Clark,
Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace