Back to Federal guidance

Hydrochloric acid solutions under the Process Safety Management standard

Summary A manufacturer asked whether OSHA’s Process Safety Management listing for hydrogen chloride covered a 37 percent hydrochloric acid solution. OSHA said Appendix A listed hydrogen chloride and anhydrous hydrochloric acid, while hydrogen chloride dissolved in water was not listed and therefore was not covered as a listed highly hazardous chemical.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-01-25
Date issued
January 25, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

January 25, 1993

Mr. Ernie P. Woody
Safety Manager
Bekaert Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Woody:

This is in response to your letter of December 1, 1992, requesting written confirmation that the Process Safety Management (PSM) standard at 29 CFR 1910.119 does not apply to solutions of hydrogen chloride in water. For example, a 37 percent concentration of hydrochloric acid.

The chemical names "hydrogen chloride" (HCL) and "anhydrous hydrochloric acid" are included in the highly hazardous chemicals listing in Appendix A of the PSM standard. Anhydrous, without water, hydrochloric acid is hydrogen chloride. As you indicated in your letter, both hydrogen chloride and anhydrous hydrochloric acid are identified by the same Chemical Abstract Service (CAS) Number 7647-01-0, as denoted in Appendix A. Solutions of hydrogen chloride gas in water are not listed in Appendix A and therefore, are not considered to be highly hazardous chemicals subject to the PSM standard.

Thank you for your interest in occupational safety and health. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,
Roger A. Clark,
Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace