Aqueous hydrochloric acid and PSM chemical listing
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
January 21, 1993
Mr. Ernie P. Woody
Safety Manager
Bekaert Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Woody:
This is in response to your letter of December 1, 1992, requesting written confirmation that the Process Safety Management (PSM) standard at 29 CFR 1910.119 does not apply to solutions of hydrogen chloride in water, for example, a 37 percent concentration of hydrochloric acid.
The chemical names "hydrogen chloride" (HCL) and "anhydrous hydrochloric acid" are included in the highly hazardous chemicals listing in Appendix A of the PSM standard. Anhydrous, without water, hydrochloric acid is hydrogen chloride. As you indicated in your letter, both hydrogen chloride and anhydrous hydrochloric acid are identified by the same Chemical Abstract Service (CAS) Number 7647-01-0, as denoted in Appendix A. Solutions of hydrogen chloride gas in water are not listed in Appendix A and therefore, are not considered to be highly hazardous chemicals subject to the PSM standard.
Thank you for your interest in occupational safety and health. If we can be of further assistance, please contact us.
Sincerely,
Roger A. Clark,
Director
Directorate of Compliance Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace