Back to Federal guidance

Hazardous waste transport and HAZWOPER response training

Summary A senator asked about rules for handling and transporting hazardous waste. OSHA said HAZWOPER did not cover vehicle operators merely as drivers, but operators expected to respond to a transport emergency needed responder training. It described DOT training rules and said training meeting both agencies' requirements need not be duplicated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-01-14
Date issued
January 14, 1993
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 14, 1993
The Honorable Robert C. Byrd
United States Senate
[Recipient address omitted]
Dear Senator Byrd:
This is in response to your letter of November 23, 1992, concerning laws regulating the handling and transportation of hazardous waste. The Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response (HAZWOPER) regulation, 29 CFR 1910.120, covers workers exposed or potentially exposed to hazardous substances in three types of operations: (1) hazardous waste site or hazardous substance post-emergency release clean-up operations, (2) hazardous waste treatment, storage and disposal facilities (TSDFs), and (3) emergency responses to uncontrolled releases of hazardous material.
Enclosed please find a booklet describing the requirements of HAZWOPER, OSHA 3114, "Hazardous Waste and Emergency Response." Also enclosed is OSHA 3084, titled "Chemical Hazard Communication," which describes OSHA's Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200. Please note that while the HCS does not apply to hazardous waste, it is applicable in many workplaces where HAZWOPER applies (i.e., at facilities where the potential exists for an emergency release of hazardous substances).
In your letter, you specifically inquired about regulations governing transportation of hazardous waste. OSHA has limited jurisdiction for over-the-road vehicle operation. 29 CFR 1910.120 does not cover vehicle operators per se, but it does cover any emergency responders. If the operator is expected to take a role in the event of a transportation emergency, then the operator must be trained as an emergency responder under 29 CFR 1910.120 paragraph(q).
The Department of Transportation (DOT) has issued regulations requiring training for all hazardous materials employees regarding the safe loading, unloading, handling, storing and transporting of hazardous materials as well as emergency preparedness for responding to accidents or incidents involving the transportation of hazardous materials including hazardous waste. These regulations, Training for Safe Transportation of Hazardous Materials, modify Parts 171-177 of Title 49 of the Code of Federal Regulations and were published in the Federal Register on May 15, 1992 at 57 FR 20944-20954. While OSHA's rule 29 CFR 1910.120 still applies to the transportation industry, it is not OSHA's intent that workers be given duplicative training under these regulations. It is OSHA's position, as well as that of DOT, that training under either regulation that meets the requirements of the other need not be repeated.
For further information on DOT requirements contact:

Ms. Jackie Smith
Office of Hazardous Materials Standards
RSPA, Department of Transportation
400 Seventh Street, S.W.
Washington, D.C. 20590
Telephone: (202) 366-4475

Furthermore, as you may be aware, the U.S. Environmental Protection Agency (EPA) has promulgated extensive regulations addressing hazardous waste operations at both hazardous waste clean-up sites as well as TSDFs. For information on these regulations please contact the Superfund/Resource conservation and Recovery Act (RCRA) Hotline at 1-800-424-9346.
We hope this information is helpful. If you have any further questions please contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].
Sincerely,
Roger Clark,
Director
Directorate of Compliance Programs

------------------------------------------------------------------------

[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace