Back to Federal guidance

Hazard communication for medications in care facilities

Summary A long-term care association asked whether FDA-regulated medications were exempt from OSHA's hazard communication rule. OSHA said a court had rejected the prior broad exemption, so hazardous drugs in nonmanufacturing workplaces could be covered, subject to specific exceptions for some drug forms and exposure conditions. It explained safety data sheet duties; the published letter notes a 2024 correction.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-12-30-0
Date issued
December 30, 1992
Status
Active
OSHA marks the published text corrected on December 6, 2024.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 30, 1992

Ms. Marcia B. Richards
LTC Nurse Specialist
American Health Care Association
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Richards:

This is in response to your inquiry of October 5, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200.

You requested clarification on OSHA's coverage of drugs regulated by the Food and Drug Administration (FDA). In your letter you stated that it is your understanding that in mid-1988 the Office of Management and Budget (OMB) determined that any FDA-regulated drug in the non-manufacturing sector would be exempt from the scope and application of HCS, whether in solid or liquid form. You are correct about the circumstances as of 1988, however the record of events continued after OMB's decision. We will briefly explain OMB's decision and the issue's resolution.

In 1987 OSHA received a letter from the OMB which was published in the Federal Register on December 4, 1987 (Volume 52, page -46075). The letter concluded that OMB disapproved the HCS coverage of any FDA regulated drugs in the non-manufacturing sector. On OMB's advice, OSHA published a statement of concurrence in a Notice of Proposed Rulemaking and Notice of Public Hearing for the HCS, published in the Federal Register on August 8, 1988 (Volume 53, page 29822).

However, on August 19, 1988, the U.S. Court of Appeals for the Third Circuit invalidated OMB's actions as being outside OMB's authority under the Paperwork Reduction Act (see United Steelworkers of America v. Pendergrass, 855 F.2d 108,ii(3rd Cir. 1988),Ex. 4-190). As ordered by the Court, OSHA published a notice in the Federal Register on February 15, 1989 (Volume 54 page 6886) to inform affected employers and employees that all provisions of the HCS would be in effect in all industries, and set March 17, 1989, as the date for initiation of programmed compliance inspections. In Dole v. United Steelworkers of America, the Supreme Court affirmed the ruling of the Third Circuit (110 S.Ct. 929, 1990). Therefore, HCS applies to FDA-regulated drugs in the non-manufacturing sector, that pose a hazard to employees.

You then asked if a facility would be required to obtain a material safety data sheet (MSDS) for each medication that is not either a pill or a tablet. You stated that it is frequently necessary to crush a pill or tablet for ease of ingestion, and wonder if that action is also covered by the HCS.

The purpose of the HCS is to communicate information to employees concerning hazards of chemicals in the workplace, and to instruct employees on appropriate protective measures to take when working with hazardous chemicals. Manufacturers of medications are responsible for determining the chemical's hazard; their findings are conveyed in the product's MSDS. Manufacturers, distributors and importers must send an MSDS with the initial shipment, and with the first shipment when the MSDS is updated. Employees are informed of the hazards through MSDS's and the employer's hazard communication program.

There are several exemptions that would cover many of the products in your facility. The scope and application of HCS exempts drugs that are in solid final form, as per 29 CFR 1910.1200(b)(6)(viii), and drugs whose hazards are biological or radiological as opposed to chemical. The final form exemption would also apply to tablets or pills that are occasionally crushed, if the pill or tablet is not designed to be dissolved or crushed prior to administration.

We hope this information is helpful. If you have any further questions please contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].

Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

------------------------------------------------------------------------

[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace