Back to Federal guidance

Hazardous chemical inventory in a medical office

Summary A physician asked how to list office chemicals and the hazards of each ingredient. OSHA said the workplace inventory should list hazardous chemical identities matching the safety data sheets; it did not need to repeat each hazard because labels and sheets carried that information. It explained mixture hazard disclosures and marked the published letter corrected in 2009.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-12-22
Date issued
December 22, 1992
Status
Active
OSHA marks the published text corrected on March 19, 2009.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 22, 1992
Dr. Rupert Quentin Bliss
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Bliss:
This is in response to your inquiry of October 7, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200.
You requested assistance in preparing an inventory of the chemicals in your office and the hazard class for each of the chemicals in a compound. First, we will clarify your responsibility in making an inventory of chemicals in the work place: employers must list the names of all hazardous chemicals used in the workplace by using the identity that is referenced on the material safety data sheet (MSDS). This identity is often a common name, such as the product or trade name (i.e., Lime-A-Way). The rule does not require that you indicate the hazards of each chemical on the list; employees are informed of hazards through MSDSs and labels.
Since this may be a point of confusion for you, we will briefly explain the HCS's hazard determination requirements. Chemical manufacturers must either determine the hazards of the product as a whole or assume that the mixture presents the same health hazards as its components. In cases where a chemical mixture or compound has not been tested as a whole, the manufacturer's MSDS must list all of chemical components that have been determined to be hazardous which comprise one percent or greater of the mixture, or 0.1 percent or greater for components that are considered carcinogenic. In either case, where the hazard has been determined for the mixture or the individual components of the mixture, all of the information should be provided for the employer and employees in the MSDS.
If you feel that the MSDS provided to you does not adequately notify you of all hazards, you may contact the chemical manufacturer for more information or refer the inadequacy to your OSHA area office:

[Jacksonville Area Office
Ribault Building, Suite 227
1851 Executive Center Drive
Jacksonville, Florida 32207
Phone: (904) 232-2895
FAX: (904) 232-1294]

We hope this information is helpful. If you have any further questions please feel free to contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].
Sincerely,
Ruth Mccully,
Director
Office of Health Compliance Assistance
[Corrected 3/19/2009]

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace