Back to Federal guidance

PSM thresholds for mixtures and hazardous waste facilities

Summary A state environmental official asked whether OSHA's process safety rule counted whole mixtures and covered permitted hazardous waste facilities. OSHA said Appendix A thresholds generally referred to pure chemical unless the listing specified a concentration, and waste treatment, storage, or disposal facilities with covered processes had to comply. The answer applied the listed-chemical and process criteria to the stated facts.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-12-21-0
Date issued
December 21, 1992
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 21, 1992

Mr. David L. Walker
Division of Environmental Quality
State of Missouri Department of Natural Resources
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Walker:

This is in response to your August 28 letter to Mr. James Foster, Director of the Office of Information and Consumer Affairs of the Occupational Safety and Health Administration. Your letter was forwarded to the Directorate of Compliance Programs for response. In your letter you sought interpretations on the Final Rule on Process Safety Management (PSM) of Highly Hazardous Chemicals published in Volume 57, Number 36 of the Federal Register on Monday, February 24, 1992. We apologize for the delay in responding. Your questions and our answers follow.

Question 1: Does the threshold quantity listed under Appendix A, 29 CFR 1910.119 apply to the quantity of the whole mixture or just the quantity of the component chemical, or to neither (that is, does the threshold quantity apply only to quantities of pure chemical unless otherwise specified in the appendix)?

Reply: The threshold quantities listed in Appendix A apply only to pure (or "chemical grade") chemicals unless otherwise specified, for example, Hydrogen Peroxide, 52% by weight or greater.

Question 2: Does the PSM standard apply to the EPA regulated and permitted RCRA hazardous waste treatment, storage and disposal (TSD) facilities, when such facilities keep on-site in one location a hazardous waste chemical in a concentration and quantity which exceeds the applicable threshold quantity of Appendix A. If so, why? If not, why not?

Reply: Employers of worksites with TSD facilities which contain covered processes must comply with the PSM standard. The requirements of the PSM standard are intended to eliminate or mitigate workplace catastrophic releases of highly hazardous chemicals and resulting employee exposure to explosion, fire and toxic hazards.

Sincerely,
Roger A. Clark,
Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace