Back to Federal guidance

Biohazard label color and symbol under the bloodborne pathogens standard

Summary A diagnostics company asked whether its biohazard label satisfied OSHA's bloodborne pathogens rule. OSHA said the submitted design appeared consistent with the required contrasting biohazard symbol and legend on a fluorescent orange or orange-red background. The rule requires these labels on specified containers of blood or other potentially infectious materials, unless a red container is used.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-12-15
Date issued
December 15, 1992
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 15, 1992

Ms. Elaine Turner
Ciba-Corning Diagnostics Limited
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Turner,

This is in response to your letter of September 22 and to provide you with written confirmation of phone conversations you have had with a member of my staff. You requested an interpretation of the acceptability of your company's biohazard label under the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, the Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens Standard. We apologize for the delay in this written response.

The bloodborne pathogens standard requires that the biohazard label be affixed to containers of regulated waste and other containers used to store, transport, or ship blood or other potentially infectious materials; a red container may be substituted for the biohazard label. The design and coloring of the warning label which you submitted appears to be consistent with the requirements of 1910.1030(g)(1)(i)(B) and (C) which require that the biohazard symbol and legend be in a contrasting color to a fluorescent orange or orange-red background.

We hope this information is responsive to your concerns and thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Roger A. Clark,
Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace