Back to Federal guidance

Breast milk and occupational exposure under the bloodborne pathogens rule

Summary A group representing lactation consultants asked whether contact with breast milk counts as occupational exposure under OSHA's bloodborne pathogens rule. OSHA said breast milk is outside the rule's definition of other potentially infectious materials, so contact with it does not itself constitute occupational exposure under that rule. OSHA nevertheless recommended gloves for health care workers who may frequently contact breast milk, such as in milk banking.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-12-14
Date issued
December 14, 1992
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 14, 1992

Ms. Marjorie P. Alloy
Reed, Smith, Shaw & McClay
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Alloy:

This is in response to your letter of November 23, addressed to the Acting Assistant Secretary, Dorothy L. Strunk. You wrote on behalf of the International Lactation Consultants Association and inquired into the applicability of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens," to breast milk.

Breast milk is not included in the standard's definition of "other potentially infectious materials". Therefore contact with breast milk does not constitute occupational exposure, as defined by the standard. This determination was based on the Centers for Disease Control's findings that human breast milk has not been implicated in the transmission of the human immunodeficiency virus (HIV) or the hepatitis B virus (HBV) to workers although it has been implicated in perinatal transmission of HIV and the hepatitis surface antigen has been found in the milk of mothers infected with HBV. For this reason, gloves should be worn by health-care workers in situations where exposures to breast milk might be frequent, for example, in milk banking.

We hope this information is responsive to your concerns and thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Roger A. Clark,
Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace