Back to Federal guidance

First aid response time and near proximity requirements

Summary An employer asked what “in near proximity” means for first aid under 29 CFR 1910.151(b). OSHA said first aid should be available within three to four minutes where life-threatening injuries are reasonably expected; when such injuries are unlikely, it said fifteen minutes was acceptable. It also said employers must arrange suitable emergency transportation if public emergency transport is unavailable.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-11-19-5
Date issued
November 19, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

November 19, 1992

Mr. Shawn L. O'Mara
Country Fresh Environmental
and Safety Coordinator
[Recipient address omitted]

Dear Mr. O'Mara:

Thank you for your inquiry of October 13, requesting an interpretation of the term "in near proximity" with respect to 29 CFR 1910.151(b).

In areas where accidents resulting in suffocation, severe bleeding, or other life threatening injury or illness can reasonably be expected, a 3 to 4 minute response time, from time of injury to time of administering first aid, is required. In other circumstances, i.e., where a life-threatening injury is an unlikely outcome of an accident, a 15 minute response time is acceptable.

If employees work in areas where public emergency transportation is not available, the employer must make provision for acceptable emergency transportation.

We appreciate your interest in employee safety and health. If we can be of further assistance, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,
Roger A. Clark,
Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace