Back to Federal guidance

Laundering personal clothing contaminated with blood

Summary A physician asked whether an employer had to launder an employee's personal clothes after contamination with blood or other potentially infectious material. OSHA said the standard expressly covered laundering contaminated protective equipment, and a citation solely for failing to launder personal garments might be inappropriate. It said a citation could follow if the contamination resulted from failure to assess the hazard or provide suitable protective equipment, and encouraged laundering where feasible.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-11-04
Date issued
November 4, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 4, 1992

Dr. Michael D. Decker, MD, MPH
Department of Preventative
Medicine School of Medicine
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Decker:

This is in response to your letter of July 9, addressed to Dr. Ralph Yodaiken, in which you requested an interpretation of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens." Your letter was forwarded to this office for response. We apologize for the delay in this reply.

Specifically, you requested clarification regarding an employer's responsibility for laundering an employee's personal clothing in the event it becomes contaminated with blood or other potentially infectious materials either through failure of protective equipment or through an unexpected occurrence. As you have noted, the standard only addresses an employer's responsibility with respect to laundering of contaminated personal protective equipment, and, depending on feasibility, it may be inappropriate for OSHA to issue citations for failure to launder personal garments that have become contaminated. However, if the contamination of personal garments resulted from the employer's failure to evaluate a hazard or to provide appropriate personal protective equipment, citations may be issued.

OSHA encourages employers to assure all required protective measures are used to minimize or eliminate the likelihood of such occurrences, and to provide for laundering of such contaminated garments to the extent feasible in cases where contamination does occur.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in employee safety and health.

Sincerely,
Roger A. Clark,
Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace