Back to Federal guidance

Using ANSI standards under OSHA's general duty clause

Summary A platform manufacturer asked about OSHA's use of ANSI standards while a fall protection rule was under development. OSHA said it could cite consensus standards as evidence of recognized industry practice for a serious hazard under the general duty clause when no OSHA standard covered the hazard. It said ANSI standards were not directly enforceable unless OSHA had incorporated them into its own standards.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-10-27-5
Date issued
October 27, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

October 27, 1992

Mr. H. B. "Bud" Hayden, Jr.
President
METROQUIP, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Hayden:

Thank you for your letter of August 24, requesting further communication between the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) and the ANSI/SIA A92.6-1990 Committee for Self-Propelled Elevating Work Platform prior to the issuance of the OSHA final rule on Walking and Working Surfaces and Personal Protective Equipment (Fall Protection Systems).

In your letter you referred to our letter of July 28 to Mr. Tom Leigl of Mayville Engineering Company on fall protection for employees working on self-propelled and manually propelled scissor lifts. Our statement that consensus standards may be referenced by OSHA in enforcing safety in the workplace when serious hazards are encountered refers to enforcement of section 5(a)(1) (the general duty clause) of the OSH Act, which is used by OSHA to cite serious safety and health hazards in the absence of OSHA standards. Consensus standards, such as ANSI standards, may be referenced by OSHA in general duty clause violations to show recognized industry practice. OSHA does not directly enforce ANSI standards, except those specifically incorporated by reference in OSHA standards.

The other issues you raised pertain to the development of the final rule on Fall Protection Systems, and for that reason we are forwarding your letter to Mr. Thomas Shepich, Director of the Directorate of Safety Standard's Program for further consideration. The final rule is being developed by that office. Their telephone number is (202) 219-8061.

Sincerely,
Roger A. Clark,
Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace