Back to Federal guidance

DOT infectious substance labels on medical waste containers

Summary A waste industry group asked whether DOT infectious substance labels could replace OSHA biohazard labels on outer containers during transport. OSHA said it would accept DOT labels where DOT required them. Its own labeling rule still applied to collection containers inside facilities and to containers outside DOT labeling requirements.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-10-22-3
Date issued
October 22, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

October 22, 1992

Mr. Eugene J. Wingerter
Executive Director/CEO
National Solid Waste
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Wingerter:

This is in response to your letter of July 17, regarding clarification of the requirements of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens" and to confirm the subsequent discussion between Mr. David Kendall of this office and Mr. Tom Goldberg of your staff. You specifically requested that OSHA accept the U.S. Department of Transportation (DOT) "Infectious Substances" label in lieu of the OSHA "Biohazard" label for the outermost container for medical waste during off-site transportation. We apologize for the delay in this response.

OSHA representatives have discussed this issue with representatives of the DOT to avoid the imposition of conflicting regulatory requirements. Therefore, OSHA will accept the DOT label in lieu of the OSHA label on outer containers of regulated waste, or containers of other materials which may contain blood or other potentially infectious materials, where the DOT label is required by DOT.

Labeling in accordance with paragraph 29 CFR 1910.1030(g)(1)(i) of the OSHA Bloodborne Pathogens standard is required for such containers where DOT regulations do not apply. Labeling under the OSHA standard is required, for example, while the containers are functioning as collection receptacles within facilities generating the waste or other contaminated material defined above, or for containers of such materials that are exempt from DOT labeling requirements.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in employee safety and health.

Sincerely,
Roger A. Clark,
Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace