Back to Federal guidance

Disinfectant standard for dental work surfaces

Summary A product maker asked whether its disinfectant met OSHA's criteria for cleaning blood-contaminated work surfaces in dental facilities. OSHA said its then-current enforcement policy treated EPA-registered products claiming tuberculocidal efficacy as appropriate under the bloodborne pathogens rule. The letter named the company's product as an example.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-10-21-1
Date issued
October 21, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

October 21, 1992

Mr. Richard S. Baiman
Market Manager - Health Care
National Laboratories
L & F Products
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Baiman:

This is in response to your letter of July 1, addressed to Ms. Susan Harwood, Director, Office of Risk Assessment, regarding clarification of the requirements of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens", and to confirm information previously communicated to you in your subsequent discussion with Mr. David Kendall of this office. You specifically requested written confirmation of our recognition of your disinfectant product, Lysol Spray (EPA Reg. No. 777-53) as meeting current OSHA compliance criteria for decontamination of environmental surfaces in dental facilities. We apologize for the delay in this letter.

Paragraph 29 CFR 1910.1030(d)(4)(ii)(A) states that "...an appropriate disinfectant..." shall be used for decontamination of work surfaces contaminated with blood or other potentially infectious material. The current OSHA policy regarding acceptability of disinfectants used for this purpose is stated in the Inspection and Citation Guidelines following paragraph M.4.d.(1)(b) on page 34 of OSHA Instruction CPL 2-2.44C, "Enforcement Procedures for the Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens Standard, 29 CFR 1910.1030." This policy indicates that products registered with the U.S. Environmental Protection Agency (EPA) with claims of tuberculocidal efficacy, such as Lysol Spray, are considered "appropriate" for purposes of compliance with the standard, and would therefore be acceptable for such use in dental facilities.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in employee safety and health.

Sincerely,
Ruth McCully,
Director
Office of Health Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace