Back to Federal guidance

Consumer product use under hazard communication in a medical office

Summary A physician questioned OSHA's bloodborne pathogen and hazard communication requirements for medical offices. OSHA said a consumer cleaning product could fall under hazard communication when employees used it more often or for longer than ordinary household use, such as routine cleaning as a job duty. It also described the written program, labels, safety data sheets and training then required for covered workplace chemicals.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-10-16
Date issued
October 16, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

October 16, 1992
Carl Nabours, M.D.
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Nabours:
Thank you for your letter of August 9, regarding your concerns about the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) regulations, particularly the Final Standard for Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens and the Hazard Communication Standard (HCS). You expressed concerns about the necessity for these regulations and the costs to your business.
The Bloodborne Pathogens standard, 29 CFR 1910.1030, is designed to protect the Nation's workers, particularly health care workers, from exposure to the Hepatitis B Virus (HBV) and the Human Immunodeficiency Virus (HIV) of these two diseases Hepatitis B is more common, with 8,700 cases per year among workers in the health care profession. Hepatitis B infection may result in serious illness, potential long term disability and death. The HIV virus causes AIDS, for which there currently is no cure and which eventually results in death. These viruses, as well as other organisms that cause bloodborne disease, are found in human blood and certain other human body fluids. Therefore, employers have a particular responsibility to ensure that workers do not come into direct contact with blood or other potentially infectious materials while performing their job.
The development of this standard by OSHA took more than five years, beginning with close cooperation with the Centers for Disease Control, Department of Health and Human Services, on the development of a proposed standard. The proposed standard was based on the scientifically sound infection control practice of "universal precautions" originally established by the CDC for handling of body fluids known to transmit HIV.
During the development of the standard, compliance costs, those costs, incurred to meet the requirements, were extensively analyzed. All OSHA workplace safety and health standards undergo a similar, very stringent, review. A key component of this review was a 3,500-facility survey, which included both large and small physicians' and dentists' offices, funeral homes, nursing homes, and blood banks among others. This survey showed that many offices were already complying with many provisions of the standard, including practicing "universal precautions."
The second OSHA regulation that you raise concerns about is the Hazard Communication Standard (HCS), also known as the "Right to Know" rule. OSHA promulgated HCS, 29 CFR 1910.1200, to ensure that the hazards of all chemicals produced or imported into the U.S. are evaluated, and that information concerning their hazards is transmitted to employers and employees. The standard applies to all chemicals to which employees may be exposed under normal conditions of use or in a foreseeable emergency.
All employers must provide information to their employees about the hazardous chemicals to which they are exposed by means of a written hazard communication program, which details how the information on labels and MSDSs (which accompany the initial shipment of a chemical product) will be transmitted to affected employees. The written program must also detail how employee training on the hazards associated with exposure to the chemicals present will be accomplished. The hazard communication program is to be developed, implemented and maintained at the workplace, and must include a list of hazardous chemicals known to be present at the worksite.
Whenever consumer products, such as Ivory or Comet which you mention in your letter, are used by employees in a manner that is not comparable to typical consumer use, the product is covered by the HCS. The standard requires the employer to ascertain whether the workplace use is more frequent, or of longer duration than would be expected in normal consumer use. Exposures in these situations would be greater, and thus the need increases for additional information for employee protection. The frequent use of Comet throughout the workshift, rather than for short or one- time applications that characterizes consumer use, is an example of hazardous chemical use which would not qualify as typical "consumer product use" and would be covered under the requirements of the standard. For example, employers would not be covered by HCS if an employee chooses to clean their desk with a product that is meant for cleaning purposes. However, employers would be required to comply with HCS if an employee's job duty includes cleaning desks, offices, bathrooms, and etc.
We understand your concerns about the increase in medical costs and the effect on health care availability. The standards were designed to protect the lives and health of workers. OSHA believes that the relatively modest costs necessary to comply with the standard will neither put small, independent physicians and dentists out of business, nor reduce the availability of health care for American families.
In order to explain the general requirements of the Bloodborne Pathogens standard OSHA produced a video titled, "As It Should Be Done." In addition, OSHA published five fact sheets on Bloodborne Pathogens and six Bloodborne Pathogens compliance assistance booklets, including booklets for acute care facilities, emergency responders, dentists, and nursing homes. The enclosed sheet lists titles and ordering information for all of these materials. A copy of the OSHA booklet "Chemical Hazard Communication" which explains the HCS and employer's responsibility under the rule and the OSHA compliance directive on HCS are also enclosed.
We understand that the cost of complying with OSHA's standards is of concern, and that most American health care professionals already follow safe practices; however, the risks of illness and death for American workers are too great to ignore, and they mandate the full employee protection and training required by these standards.
Sincerely,
Roger A. Clark
Director
Directorate of Compliance Program
Enclosures: Chemical Hazard Communication CPL 2-2.38C

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace