Back to Federal guidance

Fixed building ladders during construction

Summary An engineering company asked which OSHA ladder rule applied to permanent fixed ladders installed in a building while construction continued. OSHA said the construction stairway and ladder rule was not intended to replace the general industry requirements for permanent building features. It therefore said workers could use a fixed ladder meeting the cited general industry rule during construction without applying the construction metal-rung provision.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-10-09-0
Date issued
October 9, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 9, 1992

Mr. Urey R. Miller
Chief Engineer
The M.S. Kellogg Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Miller:

Your September 23 letter to Acting Assistant Secretary Dorothy Strunk requesting clarification of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) rules for ladders, has been forwarded to this office for response.

Although not stated in the scope paragraph of Subpart X -- Stairways and Ladders, OSHA does not intend that rule to supersede the 29 CFR 1910 requirements for permanent features (such as fixed ladders and stairways) of a building during and subsequent to the construction of those features in the building. Consequently, you are correct in your interpretation that 1926.1053(a)(6)(i), which requires metal ladder rungs to be skid-resistant, is not applicable to permanently installed fixed metal ladders which meet the provisions of 1910.27, and construction workers may use such ladders during the construction process. Therefore, a rule change or stay is not necessary to address your concern although a directive on this matter may be issued in the near future.

Thank you for bringing your concern to our attention. If you have need of further assistance, please contact Mr. Roy Gurnham or Mr. Dale Cavanaugh of my staff in the Office of Construction and Maritime Compliance Assistance at (202) 219-8136.

Sincerely,
Roger A. Clark Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace