Back to Federal guidance

Discarded feminine hygiene products and regulated waste

Summary An employer asked whether discarded feminine hygiene products were regulated waste under OSHA's bloodborne pathogens rule. OSHA said they generally were not, because their absorbent material ordinarily kept blood from being released. Employers still had to use lined receptacles and assess whether workers handling the products could reasonably anticipate contact with blood; covered workers needed the rule's protections.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-10-08
Date issued
October 8, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 8, 1992

John J. Sredniwaski
Material Safety Engineer
AIL Systems, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Sredniwaski:

This is in response to your letter of August 7, regarding the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens." Specifically, you requested a written interpretation on the coverage of feminine hygiene products as regulated waste.

29 CFR 1910.1030 defines regulated waste as liquid or semi-liquid blood or other potentially infectious material (OPIM); items contaminated with blood or OPIM which would release these substances in a liquid or semi-liquid state if compressed; items that are caked with dried blood or OPIM which are capable of releasing these materials during handling; contaminated sharps; and pathological and microbiological wastes containing blood or OPIM.

OSHA does not generally consider discarded feminine hygiene products, used to absorb menstrual flow, to fall within the definition of regulated waste. The intended function of products such as sanitary napkins is to absorb and contain blood; the absorbent material of which they are composed would, under most circumstances, prevent the release of liquid or semi-liquid blood or the flaking off of dried blood.

OSHA expects these products to be discarded into waste containers which are lined in such a way as to prevent contact with the contents. Please note, however, that it is the employer's responsibility to determine which job classifications or specific tasks and procedures involve occupational exposure. For example, the employer must determine whether employees can come into contact with blood during the normal handling of such products from initial pick-up through disposal in the outgoing trash. If OSHA determines, on a case-by-case basis, that sufficient evidence exists of reasonably anticipated exposure, the employer will be held responsible for providing the protections of 29 CFR 1910.1030 to the employees with occupational exposure.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Ruth McCully, Director
Office of Health Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace