Back to Federal guidance

Needle resheathing device and two-handed recapping protection

Summary A medical device company asked whether its needle resheathing device met OSHA's bloodborne pathogens rule. OSHA said the device did not adequately protect the hand holding it from accidental puncture, so it was not acceptable protection for a two-handed recapping procedure. OSHA stressed that product compliance generally depends on both the device and observed workplace practices.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-10-02-1
Date issued
October 2, 1992
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 2, 1992

Ms. Margaret Flanagan-Wilkie
Hart Healthcare Industries, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Flanagan-Wilkie:

This is in response to your letter of July 31 requesting clarification of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens." Specifically, you asked if your StopStix resheathing device meets the intent of the standard.

In general, OSHA does not review products as you have requested. The final determination of compliance must take into account all factors pertaining to the use of such devices at a particular worksite. This must include an evaluation through direct observation of employee work practices as well as an evaluation of the equipment or devices alone.

In this case, however, we must inform you that the StopStix does not meet the intent of the standard as it does not adequately protect the hand holding the protector from accidental puncture. Since the diameter of the StopStix finger protector leaves much of the hand area uncovered, OSHA cannot consider it acceptable protection for use with a two-handed recapping procedure.

Sincerely,
Roger A. Clark,
Acting Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace