Back to Federal guidance

Training construction workers who use Level 1 lasers

Summary A carpenters' safety fund asked what training OSHA required for workers using Level 1 lasers. OSHA said the construction laser rule required training even for those devices, with general safety training covering equipment hazards, controls and manufacturer instructions. It recommended a knowledgeable instructor and keeping training records available at the site.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-09-21-0
Date issued
September 21, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 21, 1992

Ms. Regina Keenan
Training Coordinator
Carpenter Health & Safety Fund of
North America United
Brotherhood of Carpenters
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Keenan:

This is in response to your letter of April 8 requesting information about the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) training requirements for the use of Level 1 lasers. I apologize for the delay in responding to your inquiry.

Although paragraph 29 CFR 1926.54(a) requires employees assigned to install, adjust, and operate laser equipment (including Level 1 type lasers) to be trained, there are no additional specific OSHA regulations that indicate what training is necessary. Consequently, the general safety training and education requirements of 29 CFR 1926.21(b) apply and those have been interpreted by OSHA to require at least the following:

  1. The employer shall provide for the instruction of each laser equipment operator and instructor in accordance with the applicable manufacturer's recommendations. The instruction process shall inform the operator of various hazards associated with the use of the equipment and the necessary or recommended control measures for the elimination of hazards to personnel. In addition to information from the manufacturer, the American National Standard ANSI Z136.1-1986 could be reviewed for training information.

  2. Instruction should be conducted by a qualified representative of the manufacturer, or by a knowledgeable individual designated by the employer.

It is always a good practice to maintain employee training documentation at the construction site so that the records are available for review by a compliance officer.

If you have further questions, please do not hesitate to contact Mr. Roy F. Gurnham or Mr. Dale R. Cavanaugh of my staff at (202) 219-8136.

Sincerely,
Roger A. Clark
Acting Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace