Back to Federal guidance

Decompression tables for commercial diving

Summary A correspondent asked which decompression tables OSHA accepted for commercial diving in the United States. OSHA said its diving standard allowed either the U.S. Navy Diving Tables or equivalent limits the employer could demonstrate were equally effective. It enclosed the standard and related guidance.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-09-17
Date issued
September 17, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

September 17, 1992

Mr. Jack Davies
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Davies:

This correspondence is in response to your July 21, 1992, letter regarding which diving decompression tables are acceptable for occupational diving in the United States.

The U.S. Department of Labor, Occupational Safety and Health Administration (OSHA), regulations for commercial diving are published under Title 29 of the United States Code of Federal Regulations, Part 1910, Subpart T. The OSHA commercial diving standard provides for the use of either the U.S. Navy Diving Tables or equivalent limits which the employer can demonstrate to be equally effective.

We have enclosed the following documents to provide you with additional information related to your question:

-- Copy of OSHA Standard 29 CFR Part 1910, Subpart T - Commercial Diving Operations

-- Copy of OSHA Instruction STD 1-23.2, "29 CFR 1910.401-1910.441, Subpart T--Commercial Diving Operations"

-- Copy of U.S. Navy Diving Tables (Standard Air Decompression Table, No-Decompression Limits and Repetitive Group Designation Table for No-Decompression Air Dives, Residual Nitrogen Timetable for Repetitive Air Dives, Surface Decompression Table Using Oxygen, Surface Decompression Table Using Air)

We appreciate your interest in occupational safety and health in the United States and hope you find the enclosed material useful.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace