Back to Federal guidance

Eyewash fountain testing and hot water hazards

Summary An OSHA regional administrator asked about a particular eyewash fountain under the emergency washing rule. OSHA said an accepted testing laboratory's favorable ANSI test could show a product met a recognized test standard, though OSHA did not require that verification. It also said inspectors might need to measure activation time and could cite an installation if hot water threatened eye injury.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-09-09-2
Date issued
September 9, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

September 9, 1992

MEMORANDUM FOR: R. DAVIS LAYNE
REGIONAL ADMINISTRATOR

FROM: PATRICIA K. CLARK, DIRECTOR
OFFICE OF GENERAL INDUSTRY COMPLIANCE ASSISTANCE

SUBJECT: Interpretation of 29 CFR 1910.151(c) with respect to the OPTI-KLENS Eyewash Fountain

This is in response to your memorandum of July 24, on the subject matter.

The MET Electrical Testing Company, Inc., (MET), one of the National Recognized Testing Laboratories (NRTL's) accepted by the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), has tested the OPTI-KLENS Eyewash Fountain.

The results of their test, #ESL0101, were issued August 19, 1992, and a copy is attached for your files. The conclusion states that the OPTI-KLENS Eyewash Fountain system complies with regulations of ANSI Z358.1, 1990 Edition. Although OSHA does not require NRTL verification on eyewash fountains, OSHA accepts satisfactory results of NRTL tests conducted on products as proof that the products meet recognized test standard requirements.

Your first specific concern was that two steps are required to operate the OPTI-KLENS Eyewash Fountain: turning on the faucet and then activating the unit. Since the conclusion of the NRTL test was that the OPTI-KLENS Eyewash Fountain can be activated in an average time of 0.78 seconds, the compliance officer may have to run time lapse tests to document a violation.

Your second stated concern was that the unit is connected in such a way that the injured employee may turn on the hot water. If injury to the eyes can be caused due to hot water, then a citation is appropriate.

Attachment

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace