Back to Federal guidance

Gloves for routine injections under the bloodborne rule

Summary An allergy clinic asked whether staff needed gloves for routine injections. OSHA said the bloodborne pathogens rule required gloves when hand contact with blood or other infectious material was reasonably anticipated, including bleeding that staff would clean or abraded patient skin. For an ordinary injection without anticipated contact, OSHA said gloves were not necessarily required.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-09-01-0
Date issued
September 1, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 1, 1992

Ms. Jalene Kindred
Boise Valley Asthma and Allergy Clinic
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Kindred:

This is in response to your letter in which you requested clarification concerning the use of gloves in administering routine injections under the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation, 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens."

The personal protective equipment requirements of the standard are performance oriented. That is, it is the employer's responsibility to evaluate the task and the type of exposure expected and, based on the determination, select the "appropriate" personal protective equipment in accordance with paragraph (d)(3)(i) of the standard.

At a minimum, gloves must be used where there is reasonable anticipation of employee hand contact with blood, other potentially infectious material, mucous membranes, or non-intact skin; when performing vascular access procedures; or when handling or touching contaminated surfaces or items.

In general, OSHA agrees with you that gloves are not necessary when giving routine injections as long as hand contact with blood or other potentially infectious material is not anticipated. If bleeding is anticipated and the employee is required to clean the site following injection, then gloves must be worn. Additionally, if the patient's skin is abraded, gloves would be required.

Sincerely,
Patricia Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace