Back to Federal guidance

Reusable sharps containers versus disposable sharps waste

Summary A dental infection control consultant asked whether a reusable instrument cassette had to meet a rule for automated cleaning of containers holding discarded sharps. OSHA said that cited requirement concerned reusable containers for disposable sharps disposed of as regulated waste. A cassette for reusable instruments fell under different work practice rules, with compliance depending on how staff actually used it.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-09-01
Date issued
September 1, 1992
Status
Active
OSHA's posted text carries a correction dated October 29, 2002.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 1, 1992
Mr. John B. Tullner, D.D.S.
Infection Control Consultant
Department of Veterans Affairs Medical Ctr.
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Tullner:
This is in response to your letter of June 18, requesting clarification of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens."
You requested that we provide an interpretation of the statement in the compliance directive [CPL 2-2.69], page [51], with respect to containerization of reusable sharps that states that "the only acceptable system is a fully automated container cleaning system that eliminates employee exposure to sharps." Your request was made with specific reference to the use of the Hu-Friedy IMS Cassettes in meeting the requirements of the standard.
We can clarify for you that the statement you have referred to from the compliance directive pertains to paragraph (d)(4)(iii)(A)(4) of the standard which addresses the use of reusable containers for disposable sharps when disposed of as regulated waste. The Hu-Friedy IMS Cassette product, however, appears to be a reusable container for reusable sharps (instruments) and, therefore, would not be subject to the requirements that apply to regulated waste.
Work practices regarding containerization of reusable sharps are addressed in paragraph (d)(4)(ii)(E) of the standard and are discussed on page 38 of the compliance directive. The final determination of compliance of any device must, however, take into account all factors pertaining its use at a direct observation of employee work practices as well as an evaluation of the equipment or device alone.
We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in worker safety and health.
Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs
[Corrected 10/29/02]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace