Back to Federal guidance

Minimum HAZMAT technician training hours and competency

Summary A worker safety group asked whether a 24-hour HAZMAT technician course was enough under HAZWOPER. OSHA said the stated hours were a minimum and technicians also had to master the listed competencies, which could require more training. Inspectors would review emergency plans and interview workers about their actual training.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-08-27-1
Date issued
August 27, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 27, 1992

Dr. Douglas Brugge
Massachusetts Coalition for
Occupational Safety and Health
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Brugge:

This is in response to your inquiry of July 9, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response final rule (HAZWOPER), 29 CFR 1910.120.

Thank you for enclosing the brochure on HAZMAT courses and for expressing concern about compliance with the training requirements in 29 CFR 1910.120.

As you know, 24 hours of training for HAZMAT technicians is a minimum. 29 CFR 1910.120(q)(6) requires hazardous materials technicians to receive 24 hours of first responder operations level training and have competency in the areas listed. Therefore, depending on an employee's competencies, more than 24 hours will more than likely be required.

Employers are responsible for ensuring employees are provided with training to perform their job duties safely. OSHA compliance officers will inspect facilities' Emergency Response Plans and interview employees on the training they have received. Employers who have not provided training or have not ensured that employees have mastered the competencies listed in the HAZWOPER training requirements may be cited by OSHA. In fact, statistics on OSHA citations for HAZWOPER indicate that employers are most often penalized for their deficiencies in Emergency Response Plans and training.

The proposed rule, "Training Accreditation for Hazardous Waste Operations," intends to require accreditation by OSHA for some or all of the training programs required by HAZWOPER. Currently, the proposed rule does not include training programs required in 29 CFR 1910.120(q); however, OSHA is reviewing comments that have been entered into the docket on this issue. (Please find a copy of the proposed rule enclosed.)

Again, thank you for expressing your concern. We hope this information is helpful. If you have any questions please contact the Office of Health Compliance Assistance at (202)523-8036.

Sincerely,
Patricia Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace