Back to Federal guidance

Bloodborne pathogen protection at a school for disabled students

Summary Parents asked whether OSHA's bloodborne pathogens rule required staff at their child's school to wear protective gear during ordinary care. OSHA said the rule protected workers with reasonably anticipated blood contact, regardless of whether a school was considered a medical facility. It did not expect masks, goggles or gloves for routine feeding or physical therapy absent a task-specific exposure risk.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-08-27
Date issued
August 27, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 27, 1992

Mr. and Mrs. David Jurgus
[Recipient address omitted]
Dear Mr. and Mrs. Jurgus:

This is in response to your letter regarding the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens." Specifically, you were concerned that Pathway School in Jacksonville, Illinois, is considered a medical facility, and that OSHA regulations are discriminatory against the disabled.

The bloodborne pathogens standard addresses the broad issue of occupational exposure to blood and other potentially infectious materials (OPIM), and is not intended solely for employees in health care settings. Since there is no population that is risk-free from human immunodeficiency virus and hepatitis B virus infectivity, any employee who has occupational exposure to blood or OPIM is included within the scope of this standard. It is important to note that "occupational exposure" is defined as "reasonably anticipated skin, eye, mucous membrane, or parenteral contact with blood or other potentially infectious materials that may result from the performance of an employee's duties." If any employees of Pathway School have occupational exposure, they are covered by the standard.

You stated that you do not think your son should be fed by school personnel wearing masks or goggles, or given physical therapy by personnel wearing gloves. It is not OSHA's expectation that protective equipment would be required for employees assisting students in eating, or providing physical therapy under normal circumstances. The standard requires the employer to evaluate the task and the potential contact with blood and OPIM. The employer is to select and assure the use of "appropriate" personal protective equipment, when necessary, based on this determination.

OSHA's mission is to ensure a safe and healthy workplace for employees. It is not our intent to discriminate against the students, patients, or clients with whom employees work. If you have further concerns regarding the bloodborne pathogens standard, you may contact your regional OSHA office at the following address:

DOL-OSHA, Region V
Attn: Bloodborne Coordinator
230 S. Dearborn St., Rm 3244
Chicago, IL 60604

Telephone: 312-353-2220

We hope this adequately addresses your concerns.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace