Back to Federal guidance

No OSHA infection control kit rule for school buses

Summary A senator asked whether schools receiving federal funds had to put infection control kits on buses. OSHA said its bloodborne pathogens rule addressed employee protection where workers had occupational exposure, but imposed no specific school bus kit requirement. It directed the constituent to its regional office for questions about the worker protection standard.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-08-25-0
Date issued
August 25, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 25, 1992

The Honorable Bob Graham
United States Senator
[Recipient address omitted]
Dear Senator Graham:

This is in further response to your letter of June 16, concerning a request for information from your constituent, Mr. Richard Rosenberg, which was forwarded to us by the U.S. Department of Transportation. The specific issue of his inquiry concerned federal requirements for schools receiving federal funds to ensure that school buses carry an "infection control kit."

The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens," addresses infection control from the standpoint of employee protection but does not address any specific requirement for school buses as was suggested in your constituent's letter. The standard requires employers to provide specific protective measures and programs for employees having occupational exposure to blood or other potentially infectious materials (OPIM) in workplaces under OSHA's jurisdiction. If Mr. Rosenberg requires more specific information on that OSHA standard, please refer him to our Atlanta Regional Office at the address below.

U.S. Department of Labor- OSHA
Suite 587
1375 Peachtree Street, N.E.
Atlanta, Georgia 30367
Attention: Bloodborne Pathogens Coordinator
Office of Technical Support

Telephone: (404) 347-2281

We hope this information is responsive to your concerns and the concerns of your constituent. Thank you for your interest in employee safety and health.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace