Back to Federal guidance

Eating and drinking in medical waiting rooms

Summary A senator asked whether OSHA barred patients from eating or drinking in a doctor's waiting room. OSHA said its rule applied to employees in work areas with blood exposure or contaminated surfaces, not directly to patients or clients. It said serving patients coffee was not prohibited if staff handling the utensils were not reasonably expected to encounter contamination.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-08-25
Date issued
August 25, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 25, 1992

The Honorable J. James Exon
United States Senator
[Recipient address omitted]
Dear Senator Exon:

This is in further response to your letter of June 23, on behalf of your constituent, Dr. Robert McKeeman, in which you requested information on the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens."

With respect to Dr. McKeeman's first question regarding OSHA requirements to prohibit all eating and drinking in the waiting room, we can clarify for him that OSHA's jurisdiction covers only employees of an establishment, not patients or clients. Paragraph (d)(2)(ix) of this regulation prohibits the consumption of food and drink by employees in areas of the establishment in which work involving exposure or potential exposure to blood or other potentially infectious materials (OPIM) occurs, or where the potential for contamination of work surfaces exists.

OSHA, therefore, does not require that a doctor prohibit patients from eating or drinking, or mothers from feeding hungry babies, in the waiting room. Further, assuming that under the specific conditions in a given establishment it is not reasonably anticipated that a waiting patient could contaminate cups or other serving utensils which the employees would handle, serving those patients coffee would likewise not be prohibited.

Regarding Dr. McKeeman's concern that OSHA's compliance officers "... have to generate enough fines to pay for their wages, and for the expenses of the department ...," OSHA is funded through the normal governmental budgetary process, not through generation of fines. Section 17(1) of the Occupational Safety and Health Act of 1970 states, "... Civil penalties owed under this Act shall be paid to the Secretary for deposit into the Treasury of the United States and shall accrue to the United States ...."

We hope this information is responsive to your concerns.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace