Back to Federal guidance

Construction coverage and red bags for contaminated laundry

Summary A safety consultant asked about construction coverage under the bloodborne pathogens rule and labeling laundry sent offsite. OSHA said its then-current policy excluded construction work because the industry had not had adequate rulemaking notice. It also said contaminated laundry could go in red bags instead of bags bearing a biohazard label.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-08-21
Date issued
August 21, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 21, 1992

Richard F. Andree, CSP, PE, Ph.D.
Executive Vice President
Safety and Health Management Consultants, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Andree:

This is in further response to your letters of June 1 and June 2, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens." You asked for an explanation of OSHA's reason for the exemption of enforcement of the standard for the construction industry, and what the requirements of the standard are regarding labeling of laundry transported to off-site laundry facilities.

In addressing the OSHA Advisory Committee on Construction Safety and Health on May 19, Dorothy Strunk, Acting Assistant Secretary of Labor, informed the Committee that a determination had been made that the bloodborne pathogen standard does not apply to the construction industry. She explained that this policy decision was based on a concern that the construction industry was not afforded adequate notice and opportunity to participate in the rulemaking process.

With respect to your question regarding labeling or color-coding of laundry transported to off-site laundries, paragraph (g)(1)(i)(E) of the standard states that "red bags or red containers may be substituted for labels." Laundry may therefore be placed in red bags in lieu of bags bearing the biohazard symbol.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in employee safety and health.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace