Back to Federal guidance

Hoist rope connections and sling latches in construction

Summary A joint venture asked whether a construction hoist rope connection standard also governed slings and required locking latches. OSHA said that provision addressed only the hoist rope connection; sling requirements appeared elsewhere and did not expressly require positive locking latches. OSHA said the general duty clause could still apply if a site's rigging conditions created a recognized hazard.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-08-19
Date issued
August 19, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 19, 1992

Sharyn Gnall
Safety Director
K M & M, a Joint Venture
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Gnall:

Your April 30 letter to Mr. William Kremsar in the Cleveland Area Office of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) requesting an interpretation of the OSHA standard addressing cage, skip and load connections to hoist ropes, was forwarded to OSHA's Office of Construction and Maritime Compliance Assistance in Washington, D.C. for response. I apologize for the delay in responding to your inquiry.

In regard to whether 29 CFR 1926.800(t)(1)(vii) pertains to slings, you are correct that this section addresses the hoist rope connection only. Rigging equipment requirements, including those for slings, are contained elsewhere, in 29 CFR 1926.251.

In the referenced section there is no requirement for positive locking latches on slings. There may have been specific hazardous conditions, however, at the Kansas City site which were in need of correction. Therefore, this interpretation is not intended to preclude the use of Section 5(a)(1) of the Act where conditions at a construction site warrant locking safeguards for slings to protect employees working with and near hoisted loads.

If we can be of any further assistance, please contact Mr. Roy F. Gurnham or Mr. Dale R. Cavanaugh of my staff at (202) 523-8136.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace