Back to Federal guidance

Contaminated needle melting device and bloodborne pathogens rule

Summary A company asked OSHA whether a device that melts used injection needles satisfied the bloodborne pathogens rule. OSHA said it does not approve products in the abstract and must consider how they are used at a workplace. It pointed out that the rule prohibits shearing or breaking contaminated needles and generally forbids their removal unless no feasible alternative exists or a specific medical procedure requires it.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-08-18-0
Date issued
August 18, 1992
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 18, 1992

John C. Taberner
Vice President of Operations
Atlantic & Pacific Investment Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Taberner:

This is in response to your letter of May 19, requesting clarification of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard, 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens." Specifically, you requested that we review the literature you have provided on the NEED-3000 Used Injection Needles Melting Device from Japan and comment on the device in the context of the compliance requirements of the standard. We apologize for the delay in this response.

OSHA does not review or endorse products, as you have requested. The final determination of compliance must take into account all factors pertaining to the use of such devices at a particular worksite. This must include an evaluation through direct observation of employee work practices and all conditions of use in the workplace in addition to an evaluation of the equipment or devices alone. You should note, however, that section (d)(2)(vii) of the standard prohibits the shearing or breaking of contaminated needles and section (d)(2)(vii)(A) prohibits the removal of contaminated needles unless the employer can demonstrate that no alternative is feasible or that such action is required by a specific medical procedure.

We hope this information is helpful to you. We appreciate your interest in employee Safety and Health.

Sincerely,
Patricia K. Clark
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace