Back to Federal guidance

Bloodborne pathogen rule excludes construction work in 1992

Summary A senator asked whether construction workers were covered by the new bloodborne pathogens standard. OSHA said it was changing its enforcement instruction to exclude construction work as then defined, but that maintenance remained general industry work. Maintenance workers with actual or potential occupational exposure were still covered by the standard.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-08-14-1
Date issued
August 14, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

August 14, 1992

The Honorable Slade Gorton
United States Senate
[Recipient address omitted]
Dear Senator Gorton:

This is in response to your letter of July 20, on the behalf of your constituent Mr. Steve R. Washburn, concerning the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) coverage of construction employees under 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens." Thank you for the opportunity to clarify this important issue.

In response to numerous inquiries, we will be changing OSHA Instruction CPL 2-2.44C, "Enforcement Procedures for the Occupational Exposures to Bloodborne Pathogens Standard," to state that the recently promulgated standard on bloodborne pathogens (29 CFR 1910.1030) does not apply to construction work as defined in 29 CFR 1910.12. Please be advised that maintenance operations with actual or potential exposure to blood or other potentially infectious material are general industry activities, not construction work and, consequently, are covered by all the provisions of 29 CFR 1910.1030.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace