Back to Federal guidance

Bloodborne pathogen coverage for maintenance trades

Summary A construction association asked whether employees doing maintenance were covered by the bloodborne pathogens rule. OSHA said maintenance workers with reasonably anticipated contact with blood or other infectious material could be covered, even when their trade also did construction work. It gave plumbing work in laboratories, operating rooms and mortuaries as examples requiring a task-specific exposure assessment.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-08-14
Date issued
August 14, 1992
Status
Active
OSHA's posted page points to a November 18, 2003 letter for additional clarification, in a note added June 14, 2004.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 14, 1992

Nicholas A. Fiore
V.P. Labor Relations & Safety
National Constructors Association
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Fiore:

This is in response to your letter of June 1 in which you requested clarification concerning the scope of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation, 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens." You requested clarification of the applicability of the standard to employees who perform maintenance operations.

Construction work is defined in 29 CFR 1910.12(b) as work for construction, alteration and/or repair including painting and decorating. Maintenance activities can be defined as (making or) keeping a structure, fixture or foundation (substrates) in proper condition in a routine, scheduled, or anticipated fashion.

Workers who are engaged in maintenance operations and who have occupational exposure are covered under the standard. Occupational exposure is defined as reasonably anticipated skin, eye mucous, membrane, or parenteral contact with blood or other potentially infectious materials that may result from the performance of an employee's duties.

While trades such as plumbers, pipefitters and others who may at times be engaged in maintenance activities are not generally considered to have occupational exposure as defined by the standard, it is the employer's responsibility to determine which job classifications or specific tasks and procedures may place employees at risk.

For example, plumbers performing repairs on pipes or drains in laboratories, operating rooms, or mortuaries may have occupational exposure to blood or other potentially infectious materials. If OSHA determines, on a case by case basis, that sufficient evidence of reasonably anticipated exposure exists, the employer will be held responsible for providing the protections of the standard to employees with occupational exposure.

Another example of occupational exposure that may occur in such trades is the rendering of first aid by designated employees as part of their job duties. OSHA has recently issued a policy with respect to the hepatitis-B vaccination requirements for such employees exposed under specific circumstances. A copy of that policy is attached for your information.

With respect to the four scenarios proposed in your letter for which you requested an interpretation, a determination could not be made. Determinations of whether a contractor is engaged in maintenance operations rather than construction activities must be made on a case by case basis taking into account all information available upon evaluation or inspection of a particular site.

[Note: Additional clarification on this issue is available in the November 18, 2003 letter to Mr. Raymond V. Knobbs (Added 6/14/2004)]

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA's requirements are set by statutes, standards, and regulations. Our letters of interpretation do not create new or additional requirements; they instead explain existing requirements and how those requirements apply to particular circumstances. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed herein. From time to time, letters are affected when OSHA updates a standard, a legal decision impacts a standard, or changes in technology affect the interpretation. To ensure that you are using the correct information and guidance, please consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have further questions, please feel free to contact the Directorate of Construction at (202) 693-2020.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace