Back to Federal guidance

Handwashing after glove removal for phlebotomists

Summary A physician asked OSHA to waive handwashing after phlebotomists removed gloves that showed no visible blood. OSHA declined, saying the bloodborne pathogens standard expressly required handwashing after glove or other protective equipment removal. It also said the rule did not itself require changing gloves between patients, though that could be sound public health practice.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-08-12-0
Date issued
August 12, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 12, 1992

Brian P. Moore, M.D.
Appleton Medical Center
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Moore:

This is in response to your letter of June 1, regarding the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard on "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens," 29 CFR 1910.1030, section (d)(2)(v). Specifically, you requested that OSHA "reconsider this section and waive the requirement for hand washing when a phlebotomist removes gloves between patients and there is no visible contamination of the gloves with blood or OPIM."

Section (d)(2)(v) of the standard very specifically requires handwashing after removal of gloves or other personal protective equipment. OSHA believes the benefits of this practice far outweigh the concerns you presented of excessive handwashing and delays in performing procedures. Please note that this requirement was presented to, and supported by, a number of commentors to the public record following publication of the proposed regulation in May, 1989.

Please bear in mind, however, that while it is sound public health policy to do so, OSHA does not have a requirement that gloves be changed between patients. We hope this information is responsive to your concerns.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace