Back to Federal guidance

Competent person presence at excavation sites

Summary A construction employer asked whether an excavation competent person had to stay at the site at all times. OSHA said there was no blanket continuous-presence requirement. The person had to inspect often enough to identify hazards and ensure corrective action, so the need to remain onsite depended on actual conditions.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-08-05-0
Date issued
August 5, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

August 5, 1992

Kenneth G. Fellers Manager,
QA & Productivity
Johnson Controls World Services, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Fellers:

This is in response to your June 18 letter requesting an interpretation of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard addressing competent person responsibilities at excavations. I apologize for the delay in responding to your inquiry.

In regard to whether the competent person mentioned in 29 CFR 1926.651(k)(1) must be on site at all times, please be advised that there is no blanket requirement that a competent person be present at a construction jobsite at all times. The competent person can leave the site periodically, consistent with the goals of this section. It is the responsibility of the competent person to make those inspections necessary to identify situations that could result in hazardous conditions (e.g., possible caveins, indications of failure of protective systems, hazardous atmospheres, or other hazardous conditions), and then to insure that corrective measures are taken. It is, therefore, subject to the conditions present at each individual worksite whether or not a competent person is required to be present at the jobsite at all times.

If we can be of any further assistance, please contact Mr. Roy F. Gurnham or Mr. Dale R. Cavanaugh of my staff in the Office of Construction and Maritime Compliance Assistance at (202) 523-8136 until September 27 and (202) 219-8136 thereafter.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace