Back to Federal guidance

Bleach dilution for bloodborne pathogen decontamination

Summary A university researcher asked whether household bleach could be used to disinfect surfaces under OSHA's bloodborne pathogens standard. OSHA said 5.25 percent sodium hypochlorite diluted between 1:10 and 1:100 with water was acceptable after initial cleanup of blood or other potentially infectious material. The page is archived and may no longer reflect OSHA policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-07-28-3
Date issued
July 28, 1992
Status
Archived by the agency
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA marks this page as an archive document and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 28, 1992

Mr. James C. Cokendolpher
Texas Tech University
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Cokendolpher:

This is in response to your letter of April 22, in which you requested clarification concerning the use of appropriate disinfectants as required by the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens". Your question specifically relates to the use of sodium hypochlorite solutions (bleach) for disinfection of environmental surfaces. We apologize for the delay in this response.

You correctly note in your letter that OSHA Instruction CPL 2-2.44C, "Enforcement Procedures for the Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens Standard", states that disinfectant products registered by the U.S. Environmental Protection Agency (EPA) as tuberculocidal are considered "appropriate" for the cleanup of a contaminated item or surface. OSHA recognizes that, although generic sodium hypochlorite (household bleach) solutions are not registered as such, they are generally recommended by the U.S. Public Health Service, Centers for Disease Control (CDC) for disinfection of environmental surfaces.

In response to your request that OSHA clarify its position, we confirm that, in accordance with the recommendations of the CDC, solutions of 5.25 percent sodium hypochlorite diluted between 1:10 and 1:100 with water are also acceptable for disinfection of environmental surfaces and for decontamination of sites following initial cleanup (i.e., wiping up) of spills of blood or other potentially infectious materials. A similar clarifying statement will be included in a subsequent change to OSHA Instruction CPL 2-2.44C.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace