Back to Federal guidance

Separate HAZWOPER supervisor and annual refresher training

Summary A hazardous waste employer asked whether eight hours of supervisor training could also count as a worker's annual eight-hour refresher. OSHA said a worker becoming a supervisor should receive at least 16 hours that year: eight hours of supervisory training in addition to eight hours of refresher training. It also said employers under state OSHA plans must follow their state's standard and interpretations.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-07-27
Date issued
July 27, 1992
Status
Active
OSHA's posted letter includes a January 20, 2005 correction concerning the withdrawal of a proposed training rule.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 27, 1992
Mr. Timothy S. Mustard
Engineering-Science, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Mustard:
This is in response to your inquiry of June 18, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response standard (HAZWOPER), 29 CFR 1910.120.
You requested clarification on whether an employee's completion on the 8-hour management and supervisory training could also satisfy the employee's 8-hour annual refresher training requirement.
OSHA would expect a general hazardous waste site worker who is becoming a supervisor or manager to receive at least 16 hours of training during the year they become a supervisor: 8 hours of management and supervisory training in addition to 8 hours of employee refresher training. HAZWOPER requires that supervisors and managers be trained and given supervised field experience to at least the level of the employees who they will oversee, and have at least eight additional hours of specialized training on the topics listed in 1910.120(e)(4).
You are also concerned about conflicting guidance that Engineering-Science has received from OSHA's regional and state offices. Some states operate under an OSHA-approved state plan, which covers all occupational safety and health concerns for that state. A state with an approved plan must provide employee protection that is "at least as effective" as Federal OSHA's and may be more stringent. Individual Engineering-Science offices that are in states with an OSHA-approved state plan are required to follow the state's HAZWOPER standard and interpretations made by the state. This letter states the interpretations which Federal OSHA has been providing to the Federal HAZWOPER standard (Please see the enclosed pamphlet "All About OSHA"). States with OSHA-approved plans are encouraged to adopt similar interpretations.
We hope this information is helpful. If you have any further questions please feel free to contact the [Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].
Sincerely,
Patricia Clark, Director
[Directorate of Enforcement Programs]
Enclosures: "All About OSHA" Map of OSHA offices
[Corrected 1/20/2005. On August 15, 2002 the proposed 1910.121 "Accreditation of training Programs for Hazardous Waste Operations" proposed rule was withdrawn from the Unified Regulatory Agenda (see Federal Register 67:74749-74785 dated December 9, 2002).]

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace