Back to Federal guidance

Bloodborne pathogens protections for home health workers

Summary A home health agency asked whether workers with a low but foreseeable exposure risk needed bloodborne pathogens training and an offer of hepatitis B vaccination. OSHA said employers must determine which duties create occupational exposure, and employees with that exposure are covered by all requirements of the standard. It confirmed that workplace setting alone does not remove an employer from coverage.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1992-07-22-0
Date issued
July 22, 1992
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 22, 1992

Laurel H. Trice, RN, BSN
Bayada Nurses
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Trice:

This is in response to your letter of June 26, addressed to Dorothy Strunk, Acting Assistant Secretary, regarding the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens."

You state that your company, Bayada Nurses, a home health care agency, has identified employees who are at risk of occupational exposure and has provided information and training about hepatitis B as well as offered the vaccine to all of those employees. Your concern, however, is that other employers similar to Bayada are not providing training or the vaccinations to their home health aids because they are at "low risk"; you therefore asked for an interpretation of the requirements. According to your letter, it is your company's understanding "that the law states that the training and the offer to vaccinate must occur prior to a potential exposure incident, even if the risk is low." Your understanding is correct.

The Bloodborne Pathogens Standard requires that every employer perform an exposure determination as part of his or her exposure control plan. This determination must delineate the job classifications or specific tasks and procedures an employee may perform which constitute occupational exposure. "Occupational exposure" is defined in the standard as "reasonably anticipated skin, eye, mucous membrane, or parenteral contact with blood or other potentially infectious materials that may result from the performance of an employee's duties." Those employees with occupational exposure are covered by all requirements of the standard.

As you know, OSHA has jurisdiction over employee safety and health and its applicable regulations cover all employers, regardless of the work setting. OSHA has identified and cited some residential care providers who are not in compliance with the Bloodborne Pathogens Standard, and we intend to continue our enforcement of this standard.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in employee safety and health.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace